De wijngaarden

De wijngaarden van Campo Viejo zijn net ten zuiden gelegen van de Sierra Cantabria. Campo Viejo koopt druiven van maar liefst 4500(!) hectaren wijngaarden zowel in Rioja Alavesa, Rioja Alta als in Rioja Baja.

Niet zo ver van de bodega ten midden van de wijngaarden bieden de heuvels een mooi uitzicht op de een deel van de 230 hectaren die het wijndomein zelf beheert. De herfst zorgt voor een prachtig kleurenpalet in de wijngaard. De bladeren van de verschillende druivensoorten verkleuren niet gelijktijdig waardoor er schilderachtige contrasten ontstaan tussen de relatief kleine percelen. De druivelaars brengen hoofdzakelijk blauwe druiven voort. De samenstelling van de aanplanting is 80% Tempranillo, 10% Garnacha, 5% Mazuelo en 3% Graciano. Op vlak van witte druiven wordt er uitsluitend Viura gebruikt. De druivelaars worden zowel in gobelet als guyot gesnoeid.

Campo Viejo

Desondanks de gemiddeld kleine percelen (ongeveer 0.5 hectare) in Rioja is de beplantingsdensiteit op de wijngaarden van Campo Viejo eerder aan de lage kant. Er staan tussen de 2800 en 4000 druivelaars per hectare en er wordt gestreefd om 6000kg te oogsten. De laatste jaren is irrigatie toegestaan en mag er water gesproeid worden tot 1 augustus. Daarna moeten de wijngaardeniers de natuur het werk laten doen. Verder probeert men op het wijndomein zo duurzaam mogelijk te werk te gaan. Er worden geen pesticides gebruikt en men tracht zo weinig mogelijk in te grijpen, behalve dan wanneer het echt nodig is. Zoals in elk modern wijnbedrijf van die schaal maken de plukkers plaats voor oogstmachines. Op dit moment wordt er toch nog 60% manueel geoogst terwijl de machines de andere 40% van het werk voor hun rekening nemen.

Campo Viejo1

De bodega

De wijnkelder van Campo Viejo is één van de grootste die ik ooit heb gezien. Het idee van de architect was om het gebouw zo geïntegreerd mogelijk in het landschap te verwerken. Van buitenaf zie je enkel twee kleine gebouwtjes; de ontvangstruimte en de burelen. Wanneer je de ontvangstruimte binnenkomt wordt het duidelijk dat het meeste van de activiteiten zich onder de grond afspeelt en het gebouw eigenlijk in de bergwand is ingebouwd. Een gigantische betonnen constructie die is opgetrokken in 3 niveaus werd op minder dan 2 jaar gebouwd. De plafonds op elk niveau zijn tot 10 meter hoog en de ruimtes worden op een feeërieke manier verlicht. We bezoeken de vinificatieruimte vanop de bruggen die tussen de tanks zweven. In maar liefst 320 roestvrijstalen tanks vergisten de miljoenen liters wijn van het oogstjaar 2013. Tijdens ons bezoek is het druk in de kelder omdat de oogst net afgelopen is en de gisting constant gecontroleerd moet worden. Toch werken er doorheen het jaar maar 2 mensen in de kelder.

Campo Viejo2

Na de fermentatie worden de wijnen overgebracht naar de rijpingskelder waar een kapitaal aan eiken vaten ligt. In 70 000 houten vaten rijpt de wijn van verschillende oogstjaren. Er wordt naar traditionele gewoonte zowel Amerikaanse (60%) als Franse eik gebruikt (40%). De eik die in Frankrijk wordt gekocht, wordt door de oenoloog zelf geselecteerd en daarna verspreid naar 20 tonneliers die het hout tot vaten verwerken.

Campo Viejo 3

De filosofie van de wijnmakers is om de wijnen zo lang mogelijk gescheiden te houden. Het is pas op het einde dat een selectie wordt gemaakt uit de verschillende druiven en houtsoorten waarna de verschillende wijnen geblend worden om zo uiteindelijk als 1 van de 24 miljoen flessen die jaarlijks worden geproduceerd de weg naar de consument te vinden.

Overzicht van de geproefde wijnen:

  1. Campo Viejo Cava Brut Reserva
  2. Campo Viejo Cava Brut Rosé
  3. Campo Viejo Ecologico – 2012
  4. Campo Viejo – Tempranillo – 2010
  5. Campo Viejo – Reserva – 2008
  6. Campo Viejo – Gran Reserva – 2007
  7. Campo Viejo – Dominio – 2007

Tekst door Jonas De Maere