IMG_20150602_174552

Ik zat begin juni met acht Chablis Premier Cru’s aan tafel. Het was een aangename kennismaking, zeker toen er aangepaste gerechten van Bart De Pooter aan te pas kwamen. Hoe Chablis smaakt? Naar meer.

Wat weet jij over Chablis? Als het een quizvraag in De Slimste Mens Ter Wereld was, antwoordde jij: Bourgogne, witte wijn, chardonnay, mineraal en heerlijk bij zeevruchten. Er bestaan vier appellations: Petit Chablis, Chablis, Chablis Premier Cru en Chablis Grand Cru.

780 ha = 40 climats

De Chablis Premier Cru’s worden aan de linker- en de rechterzijde van de Serein (rivier) verbouwd. Het gaat in totaal over 780 hectare, verdeeld over 40 climats. Een climat is een uniek terroir met specifieke geografische en klimatologische eigenschappen die de groei en de smaak van de druiven beïnvloeden. Niet te verwarren met een ‘lieu-dit’: een terroir van topografische of historische oorsprong dat verbonden is met een of meerdere wijnbouwers.

Wat alle Chablis delen?

Hun pure, knisperende mineraliteit die perfect samengaat met gevogelte, vis en – last but not least – zeevruchten. Chablis ontleent die mineraliteit letterlijk en figuurlijk aan de kalkbodem die zelfs fossielen van zeedieren bevat. Hoezo? Ongeveer 150 miljoen jaar geleden was de regio een zee en nét daardoor zijn Chablis wijnen zo expressief.

Lekker met …

Tijdens de tasting combineerde Bart De Pooter van WY Brussels drie Chablis wijnen met drie uitzonderlijke gerechten: eentje met scampi, tomaat en limoen; eentje met gerookte kabeljauw, broccoli en yoghurt; en eentje met taleggiokaas, appel en mosterd.

_MG_1138CHABLIS

IMG_0502CHABLIS

IMG_0517CHABLIS

Na de winetasting was er ook een prijsuitreiking n.a.v. de wedstrijd ‘When Pure Chablis Meets Art’. De winnaars? Anna Cellamare en Maria Ghetti, twee masterstudenten Food Design. Ze gingen met de eerste prijs aan de haal met hun animatiefilmpje waarin ze het ontstaan van Chablis op een originele manier weergeven. Wat vind jij ervan?

Meer weten over Chablis?

www.chablis.fr