Voor vele Belgen zijn de Griekse eilanden een ultieme vakantiebestemming. Toch valt er in Griekenland meer te ontdekken dan prachtige stranden en de goed bewaard gebleven archeologische sites. De Griekse wijncultuur is minstens even oud als de democratie. In tegenstelling tot wat we vaak denken is het Griekse wijnlandschap een stuk uitgebreider dan de goedkope Retsina’s en wrange rode wijnen die we vinden op de menukaart van het lokale Griekse restaurant.

Een tocht doorheen de wijngaarden van Nemea.

Belgian Wino werd afgelopen zomer uitgenodigd voor een ontdekkingsreis doorheen de wijngaarden van Nemea. Onder leiding van de Griekse wijnambassadeur Ted Lelekas en in het zog van 7 andere #winelovers trok Jonas De Maere doorheen de heuvels van de Peloponnesos. Het ruige schiereiland herbergt de wijngaarden van Matineia en Nemea.

vineyards_nemea

De frisse witte wijn

Totaal onverwacht, maar niet geheel onlogisch zijn er een aantal fantastische witte wijnen op het schiereiland te vinden onder de appellatie Matineia. De lokale witte druivenvariëteit luistert naar de naam Moschofilero. Door de grote hoogte (600m) waarop de druif verbouwd wordt, worden warme dagen afgewisseld door koele nachten. Hierdoor rijpt de druif traag waardoor een sprankelende aciditeit behouden blijft. De Moschofilero is aromatisch met een bloemig boeket van rozen afgewisseld met een frisse fruitigheid en een zachte kruidigheid.

De krachtige rode wijn

Agiorgitiko ook wel St. George genoemd is de meest aangeplante druivensoort in Griekenland. De typische aroma’s zijn rood tot zwart fruit met dikwijls rokerige toetsen die worden meegegeven door een houtlagering. Het gevaar bij deze druif is een gebrek aan aciditeit, maar door de hoogte van de Peloponnesos vindt men vaak uitzonderlijk frisse en complexe Agiorgitiko’s in Nemea.

nemea

De Belgen houden van een goed glas Nemea.

Er zijn maar liefst 34 wijndomeinen te ontdekken in Nemea. Hoewel de wijncultuur er eeuwenoud is kunnen we stellen dat de moderne wijnbouw pas de laatste 10 jaar op gang is gekomen. De wijnmakers van Nemea zijn in volle ontwikkeling. Interessant genoeg konden we tijdens ons bezoek vaststellen dat al heel wat Nemea wijnen in België geïmporteerd worden. België blijkt een testmarkt voor veel van de wijndomeinen. De vele Griekse restaurants zullen er wel voor iets tussen zitten vermoeden we. Omdat we de domeinen niet allemaal kunnen opsommen geven we hieronder een overzicht van onze persoonlijke favorieten.

Onze favoriete wijngaarden in Nemea

Met dank aan de volgende #winelover-s op onze #Nemeawinetour2014

Ted Lelekas, Luiz Alberto, Magnus Reuterdahl, Benjamin North SpencerRoger Kolbu, Karina Aggarwal, Ana Sofia de Oliveira, Rita TothKarin Luize De Carvalho.

Beleef het bezoek aan Nemea