Gezien de Belgische zomer het moeilijk heeft, zat er voor ons niets anders op dan aan ons vitamine D-peil te gaan werken in meer zuiderse oorden: Chalkidiki! Toch even Google Maps checken… 40 minuten ten zuiden van Thessaloniki in Griekenland ligt dit prachtige schiereiland verborgen. Als het ware schuilend voor de toeristenmassa die de Griekse eilanden overrompelt. Toch hoeft dit relaxparadijs absoluut niet onder te doen voor zijn bekendere broers.

Chalkidiki is een echt relaxparadijs, ideaal om te ontspannen op een van de vele paradijselijke stranden. Zonnen op het dek, snorkelen in de transparante appelblauwe Egeïsche wateren en kuieren over de parelwitte stranden: been there, done that!

Geografisch

Chalkidiki wordt vaak beschreven aan de hand van zijn drie vingers, drie langwerpige schiereilanden. Huur een wagen en exploreer meer dan 550 km kustlijn! Kassandra is de meest populaire bestemming met stranden, resorts en voor het scherpe oog een prachtig zicht op de Olympusberg. Sithonia staat voor groene glooiende bergen en dennenbossen tot in het oneindige! Het derde schiereiland is omwille van de jarenlange bewoning door monniken het meest mysterieuze van de drie. Op de Athosberg is de orthodoxe kerk al jaar en dag heer en meester. Let wel: geen evidente bestemming gezien het verboden terrein is voor vrouwen.

Chalkidiki Chalkidiki

Relaxparadijs

Chalkidiki is een echt relaxparadijs, ideaal om te ontspannen op een van de vele paradijselijke stranden. Een prachtige boottrip met de Glass-bottom cruise (een boot met een glazen bodem om visjes te spotten) mag niet ontbreken. Zonnen op het dek, snorkelen in de transparante appelblauwe Egeïsche wateren en kuieren over de parelwitte stranden: been there, done that! Aanraders zijn Toroni Beach, het havenstadje Marmaras en Kelyfos.

Chalkidiki

Chalkidiki Chalkidiki

Avontuur

Genoeg ouzo gedronken aan het strand en zin in een streepje avontuur? Hoe anders de met dennenwouden bedekte bergen verkennen dan in een jeep! We schakelen een sympathieke lokale chauffeur in, die ons van de ene bergtop naar de andere vervoert, zolang het maar geen klassieke weg is: we hobbelden over rotsen, bergwanden en schijnbaar ondoordringbare bossen. Ter waarschuwing wordt gelukkig nog geroepen: “als je van je achterwerk houdt, best NU rechtstaan in de jeep!”. Ver weg van alle hotels en cafés worden we één met de prachtige groene natuur vol olijfbomen, dennenbomen en op de achtergrond de blauwe zee. Met onderweg een niet te vergeten pitstop langs ‘turtle lake’, een goed verborgen vijver waar onze chauffeur dagelijks passeert voor wat q-time met zijn geliefde schildpadden (lees: voederen). Mama’s, papa’s en babyschildpadjes verzamelen zich en masse aan de kant als hij aankomt: schattig!

Chalkidiki Chalkidiki Chalkidiki

Gastronomie

Ook als foodie kom je hier aan je trekken! Mijn twee persoonlijke favorieten zijn:

Asterias Sea food Restaurant, Pefkohori (Kassandra): vlak aan het strand met een ongelooflijk prachtig zicht op de zonsondergang, gecombineerd met verser dan verse Griekse vis en zeevruchten… Ah, en die heerlijke Griekse gekruide groenten. Zoals het hoort in Griekenland, wordt onze tafel volgeplaatst met gevarieerde bordjes, sharing is caring.

Thea Thalassa Restaurant, Afytos (Sithonia): hier ontvangt Andreas je als een Griekse god met lokale en verse producten. Aanraders zijn de vis- en zeevruchtenschotels en de verschillende kazen. Tot onze aangename verrassing blijkt Andreas ook een wijnliefhebber/-kenner en gidst hij ons met veel enthousiasme door zijn zelf geselecteerde wijnkaart.

Chalkidiki

Chalkidiki

Praktisch

Ook zin in een zonnige zomer? Via Sunweb kan je twee maal per week rechtstreeks vanuit Brussel naar Thessaloniki vliegen (duur: ca. 2.45u). Verblijven kan je in hotel Kassandra Palace, maar er zijn verschillende andere hotels ook de moeite waard:

  • Flegra Palace Hotel 4* in Pefkohori
  • Portes Beach Hotel 4* in N. Potidea
  • Blue Bay Hotel 4* in Afytos
  • Ikos Olivia 5* in Gerakini
  • Blue Dolphin Hotel 4* in Metamorfosi
  • Xperience club Calimera Simantro 4* in Sani

Met dank aan de reisorganisatie Sunweb, Jo Thuys en mijn top-reisgezelschap van bloggers: Zoë, Yentl, Bart en Werner!